Joomla 1.5: Joomla template installeren

In dit artikel bespreken we hoe je een Joomla template kunt installeren in Joomla 1.5. Als je de installatie van Joomla hebt afgerond dan heb je al de beschikking over enkele standaard templates, maar waarschijnlijk zul je na een tijdje een template willen dat beter voldoet aan het thema van jouw site.

1. Een template vinden en downloaden

De eerste stap is dan ook om een template te vinden dat voldoet aan je eisen. Er zijn enorm veel gratis Joomla templates beschikbaar (zie de link voor een lijstje met populaire templates). Ook kun je kiezen voor een betaald, Premium Joomla template. Deze zijn vaak wat mooier en je krijgt bovendien meer support bij het configureren en aanpassen van het template.

Als je een template gevonden hebt dan moet je de template-bestanden downloaden. Normaal gesproken zitten de bestanden in een .zip-bestand. Sla dit .zip bestand op in een map op je computer.

2. Het standaard Joomla template vervangen

Nu kun je het standaard Joomla template vervangen door het template dat je zojuist hebt opgeslagen.

* Log daarvoor eerst in op het Administrator panel van Joomla met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hebt aangemaakt tijdens de installatie van Joomla. Ga vervolgens in het menu naar Extensions -> Install/uninstall (zie ook het onderstaande screenshot).

Kies voor Install/uninstall onder Extensions in het menu

* Je komt dan in het volgende scherm, de Extension Manager. Hier zie je een veld met de naam Upload Package File. Klik daar op de knop met de tekst Browse of Choose. Vervolgens blader je naar de map op je computer waar je het .zip-bestand met de template bestanden hebt opgeslagen in stap 1. Klik op het bestand en klik dan op Upload File & Install. Het template wordt nu geïnstalleerd. Dit proces kan enkele seconden duren. Als het template geïnstalleerd is dan zul je een melding in beeld zien verschijnen.

* De laatste stap is om het zojuist geïnstalleerde template in te stellen als het standaard template voor je website. Daarvoor ga je in het menu naar Extensions -> Template Manager:

Selecteer Template Manager onder Extensions

* In de Template Manager zie je een lijstje met de templates die geïnstalleerd zijn. Selecteer het keuzevakje voor de naam van het template dat je wilt activeren en klik dan rechtsboven op Default. Het geselecteerde template is nu het standaard template geworden. Bezoekers zullen nu ook dit template zien wanneer ze je site bezoeken.

Joomla Templates: from JoomlaShack