Joomla 1.5: Zoekmachine vriendelijke URLs maken

In dit artikel laten we je zien hoe je zoekmachine vriendelijke URLs (of search engine friendly URLs) kunt creëeren voor Joomla 1.5. Deze URLs verbeteren de leesbaarheid van het webadres voor de bezoekers van je site en kunnen ook een gunstig effect hebben op de ranking van je website in de zoekresultaten van de zoekmachines.

We maken gebruik van de ingebouwde functie voor search engine friendly URLs in Joomla.

Vereiste: Apache mod_rewrite

Allereerst moet je even controleren of je webhost gebruik maakt van de Apache webserver en of de mod_rewrite module ingeschakeld is. Mod_rewrite moet ingeschakeld zijn om de URLs van je site te laten herschrijven. Kijk dit na op de website van je webhost of vraag het de host even.

htaccess.txt bestand hernoemen

Voor het herschrijven van de URLs van je site maakt Joomla gebruik van het .htaccess bestand. Dit bestand dien je echter eerst te activeren door met je FTP programma de installatiedirectory van Joomla te bezoeken en daar het bestand htaccess.txt te hernoemen naar .htaccess. N.B. dus met een punt voor de bestandsnaam en zonder een bestandsextensie!

Inschakelen van search engine friendly URL's

Ga nu naar het admin scherm van Joomla en klik op het icoon met de tekst Global Configuration, of klik in het menu op Site -> Global Configuration.

Op de Global Configuration pagina vind je een onderdeel met de naam SEO Settings. Zie ook het screenshot:

SEO Settings voor zoekmachine vriendelijke URLs in Joomla 1.5

Bij Search Engine Friendly URLs en Use Apache mod_rewrite selecteer je vervolgens Yes. Klik tenslotte rechtsboven op Save om de instellingen op te slaan.

Als je nu je site bezoekt dan zul je zien dat de URLs gewijzigd zijn en er een stuk leesbaarder uitzien.

Joomla Templates: by JoomlaShack