Joomla 1.5: Favicon veranderen in Joomla

In de templates die meegeïnstalleerd worden bij de installatie van Joomla 1.5 wordt gebruik gemaakt van het standaard favicon voor Joomla. Dit is hetzelfde icoon dat gebruikt wordt voor de officiële Joomla website. Als je gebruikt maakt van een gratis template of een betaald template dan wordt mogelijk al een ander icoon gebruikt in dat template. Veel Joomla gebruikers willen de favicon vervangen door een icoon dat beter bij hun website past.

In dit artikel bespreken we daarom hoe je de favicon kunt veranderen in Joomla 1.5.

Wat is een favicon.ico bestand?

Een favicon is het icoontje dat in de adresbalk van de browser getoond wordt als je een website bezoekt. Ook wordt het icoon getoond in de lijst met favorieten wanneer een bezoeker een website bookmarkt. Praktisch alle grote websites maken gebruik van zo'n favicon. Een favicon is nuttig, omdat bezoekers een site snel kunnen herkennen aan het icoon wanneer ze meerdere tabbladen geopend hebben in hun browser.

Hoe maak ik een favicon voor mijn site?

Het favicon bestand moet 16x16 pixels groot zijn en moet de .ico bestandsextensie krijgen. Je kunt zelf een favicon maken met grafische software als Photoshop of je kunt gebruik maken van een online generator, zoals de FavIcon Generator van DynamicDrive. Een derde optie is om kant-en-klare favicons te downloaden van een website als FreeFavicon.com.

Hoe kan ik de favicon vervangen in Joomla?

Als je de favicon die je wilt gebruiken op je site gemaakt/gevonden hebt dan moet je de favicon van je huidige template nog vervangen door de nieuwe favicon. De locatie van de favicon is templates/template-naam/favicon.ico. Hierbij staat "template-naam" voor de naam van het template dat op dit moment in gebruik is op jouw website. Bijvoorbeeld: als je het template JA_Purity gebruikt dan is de locatie van de favicon voor dit template: templates/ja_purity/favicon.ico.

Browse met je FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar deze map en vervang de favicon door je eigen icoon te uploaden naar deze map. Hierbij wordt het oorspronkelijke favicon.ico bestand overschreven.

Bezoek nu opnieuw de homepage van je website en herlaad de pagina. Als het goed is dan zie je nu het nieuwe icoon in de adresbalk van de browser staan. Het kan nodig zijn om eerst de cache van de browser leeg te maken voordat je deze wijziging op je website ziet.

Joomla Template: from JoomlaShack