Joomla 1.5: Hoe moet ik een upgrade van Joomla uitvoeren?

Het is belangrijk om de meest recente versie van Joomla 1.5 te gebruiken. De Joomla updates lossen allerlei bugs en beveiligingslekken op waardoor je installatie stabiel en veilig blijft. In dit artikel bespreken we hoe je een upgrade van Joomla 1.5 kunt uitvoeren. Het gaat hier dus om een update van een bestaande Joomla 1.5.x installatie naar de meest recente 1.5.x versie, niet om een migratie van versie 1.0 naar 1.5!

Eerst een backup maken

Voordat je begint met een upgrade van Joomla moet je eerst een backup maken van de Joomla bestanden op de server en van je database. Als er dan iets mis gaat bij het upgradeproces dan heb je alle oude bestanden bij de hand om de installatie te herstellen.

Joomla 1.5 patch downloaden

Nu moeten we eerst de meest recente Joomla bestanden downloaden. Ga eerst na welke versie van Joomla 1.5 je op dit moment gebruikt. Als je inlogt in het admin-gedeelte van Joomla (http://jewebsitenaamhier.be/administrator/) dan zie je rechtsboven in beeld staan welke versie we nu gebruiken.

Ga vervolgens naar de downloadpagina voor Joomla patches en kies in de lijst het juiste upgrade bestand uit. Kies voor een .zip bestand en gebruik de "stable" versie en geen beta versie.

Bijvoorbeeld: je gebruikt op dit moment Joomla versie 1.5.11 voor je site en de meest recente Joomla versie is 1.5.14. Je downloadt nu het bestand Joomla_1.5.11_to_1.5.14-Stable-Patch_Package.zip.

Sla het patchbestand op in een map op je computer en pak het uit met een programma als Winzip of Winrar.

Patchbestanden uploaden

De laatste stap is om de uitgepakte bestanden te uploaden naar de webserver. Gebruik daarvoor een FTP programma zoals FileZilla. Upload de bestanden naar de Joomla directory. Hierbij worden de oude bestanden overschreven. Als alle patchbestanden zijn geupload dan is de Joomla installatie bijgewerkt naar de meest recente versie.

Controleer of je website werkt en kijk in het admin-scherm of ook daar alles goed functioneert. Als het goed is dan zie je rechtsboven in beeld het nieuwe versienummer van Joomla staan.

Tot slot

Controleer regelmatig of er een nieuwe Joomla versie beschikbaar is. Het op tijd updaten van Joomla en het regelmatig maken van backups kan een heleboel problemen voorkomen.

Als je vragen hebt over het upgraden of problemen tegenkomt bij het uitvoeren van een update dan kan je terecht op het Joomla.org forum: Migrating and Upgrading

Joomla Template: by JoomlaShack